Gyömbéres sütőtök leves.
Azzal kezdődött, hogy a közértben megjelentek azok a szép narancssárga kanadai sütőtökök. Ez egyben azt is jelenti, hogy végérvényesen beköszöntött az ősz. Meg azt is, hogy lehet csinálni sült tököt, amit igazán nem szeretek. ezért találtuk ki a sütőtöklevest. Nagy előnye ennek az ételnek, hogy összesen fél óra, és nagyon finom lett.
Meghámoztuk, magját kivettük, húsát felkockáztuk. Kuktában előbb vajon és olivaolajon hagymával összepirítottuk, majd húslevessel, amennyi épp ellepte felöntöttük. Lefedve a kukta fedelével forrástól még öt percig főztük, leturmixoltuk. Sóztuk, borsoztuk, hozzátettük a tejszínt, gyömbért és még egyet rottyantottunk rajta.
Tálalásnál meg lehet szórni pirított napraforgó maggal, ami nagyon jól passzol hozzá. Lehet még tenni rá egy két szál snidlinget is, csak úgy a színe kedvéért.
hozzávalók
1kg tisztított sütőtök
5dkg vaj, egy evőkanál oliva olaj
1dl tejszín
só, bors,
diónyi tisztított friss gyömbér.