thai szuki leves
A távolkeleti konyha gyöngyszeme igazán megérdeml, hogy említést tegyünk róla. Most a Thaiföldi suki levesről fogok beszélni.
A különleges ízek, illatok és eddig soha nem érzett zamat orgia összességében nem igényel nagy felkészülést, pillanatok alatt elkészíthető: Az előkészített tésztát helyezd egy mély, lefedhető gulyásos tányérba. A további hozzávalókat tartsd kéznél! Forralj fel nagyjából három és fél deci vizet. Amikor már bugyog, öntsd a tésztára, fedd le, majd három perc múlva a fűszereket is add hozzá a már félig kész leveshez. Jól keverd össze, és fogyaszd egészséggel!
hozzávalók: E150c, E296, E412, E452, E500, E501, E621, E627, E631
E-150c / Karamell, ammónium-szulfitos
Szerep: Színezőanyagok
Hatás: görcs, fehérvérsejtszám-csökkenés
Az állatkísérleteknél nagyobb adagban görcsöket váltott ki és csökkentette a fehérvértestek számát (módosította a vérképet, ami rákkeltő hatásra utalhat)
E-296 / Almasav
Szerep: Térfogatnövelők
Hatás: nincs megadva
E-412 / Guargumi/-enyv/-gyanta
Szerep: Hordozóanyagok, Stabilizálószerek, Térfogatnövelők, Tömegnövelők
Hatás: allergén
A mérgező guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, melyek különböző káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tiszításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévő guar-gumi körülbelül tíz százalékban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény Egyéb kísérőanyagait is. Allergiát okozó anyag.
E-452 / Polifoszfátok
Szerep: Emulgeálóanyagok, Térfogatnövelők
Hatás: "gyanúsak"
E-500
Nátrium-karbonátok
Szerep: Csomósodásgátlók, Térfogatnövelők
Hatás: nincs megadva
E-501 / Kálium - karbonátok
Szerep: Térfogatnövelők
Hatás: nincs megadva
E-621 / Nátrium- glutamát
Szerep: Ízfokozók
Hatás: depresszió, étvágynövelő, fejfájás, mellkasi fájdalmak, szapora szívverés
Érzékeny embereknél az ún. "kínaiétterem-jelenséget" váltja ki (halántéktáji nyomást, hát- és fejfájást). A patkányoknál szaporodási zavarokat és - az utódoknál - tanulási nehézséget okoztak. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezet. A fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően. A glutamátot általában szójából nyerik, és húskészítményekhez adagolják. Az arra érzékenyeknél nyaki és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat.
E-627 / Dinátrium guanilát
Szerep: Ízfokozók
Hatás: nincs megadva
E-631 / Dinátrium inozinát
Szerep: Ízfokozók
Hatás: nincs megadva
Jó étvágyat!