2009. sze 17.

thai szuki leves

írta: ZefirAbdElNour
thai szuki leves

A távolkeleti konyha gyöngyszeme igazán megérdeml, hogy említést tegyünk róla. Most a Thaiföldi suki levesről fogok beszélni.

A különleges ízek, illatok és eddig soha nem érzett zamat orgia összességében nem igényel nagy felkészülést, pillanatok alatt elkészíthető: Az előkészített tésztát helyezd egy mély, lefedhető gulyásos tányérba. A további hozzávalókat tartsd kéznél! Forralj fel nagyjából három és fél deci vizet. Amikor már bugyog, öntsd a tésztára, fedd le, majd három perc múlva a fűszereket is add hozzá a már félig kész leveshez. Jól keverd össze, és fogyaszd egészséggel!

hozzávalók: E150c, E296, E412, E452, E500, E501, E621, E627, E631

E-150c / Karamell, ammónium-szulfitos

Szerep: Színezőanyagok

Hatás: görcs, fehérvérsejtszám-csökkenés

Az állatkísérleteknél nagyobb adagban görcsöket váltott ki és csökkentette a fehérvértestek számát (módosította a vérképet, ami rákkeltő hatásra utalhat)

E-296 / Almasav

Szerep: Térfogatnövelők

Hatás: nincs megadva

E-412 / Guargumi/-enyv/-gyanta

Szerep: Hordozóanyagok, Stabilizálószerek, Térfogatnövelők, Tömegnövelők

Hatás: allergén

A mérgező guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, melyek különböző káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tiszításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévő guar-gumi körülbelül tíz százalékban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény Egyéb kísérőanyagait is. Allergiát okozó anyag.

E-452 / Polifoszfátok

Szerep: Emulgeálóanyagok, Térfogatnövelők

Hatás: "gyanúsak"

E-500

Nátrium-karbonátok

Szerep: Csomósodásgátlók, Térfogatnövelők

Hatás: nincs megadva

E-501 / Kálium - karbonátok

Szerep: Térfogatnövelők

Hatás: nincs megadva

E-621 / Nátrium- glutamát

Szerep: Ízfokozók

Hatás: depresszió, étvágynövelő, fejfájás, mellkasi fájdalmak, szapora szívverés

Érzékeny embereknél az ún. "kínaiétterem-jelenséget" váltja ki (halántéktáji nyomást, hát- és fejfájást). A patkányoknál szaporodási zavarokat és - az utódoknál - tanulási nehézséget okoztak. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezet. A fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően. A glutamátot általában szójából nyerik, és húskészítményekhez adagolják. Az arra érzékenyeknél nyaki és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat.

E-627 / Dinátrium guanilát

Szerep: Ízfokozók

Hatás: nincs megadva

E-631 / Dinátrium inozinát

Szerep: Ízfokozók

Hatás: nincs megadva

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

recept