2009. jún 26.

Péntek déli

írta: ZefirAbdElNour
Péntek déli

Ma valami könnyő, gyors és finom ebédre vágytunk. Grillezett csirkemell csíkok rizzsel és tzazikivel.

A két darab kígyóuborkát almareszelőn át-aplikálom, levét kinyomkodom óvatosan, nem kell túlzottan meggyötörni. Ahány ubi, annyi gerezd fokhagyma, só ízlés szerint, én csak tejfölt teszek bele -annyit, hogy kellemesen ellepje, meg egy gondolatnyi mustárt -ezt öcsémtől hallottam és bevált. Néha még egy fröccsnyi olivaolajat is teszek hozzá, de ez nem szükséges. Alkalmasint mehet bele néhány mentalevél is, de az most nincs itthon, viszont a végén egész biztos, hogy tekerek rá kevés borsot, és így elteszem a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízei.

A jázmin rizst tízszeres vízben teszem fel főni, sózom, kurkumát szórok bele -ettől lesz szép sárga. Nem kell bele túl sok, mert elég jól színez a fűszer, és ha túl sok került bele, fanyarkás íze eluralkodhat a rizs felett. Végül leszűröm és hideg vízzel leöblítem.

Közben a csirkemellet felcsíkozom, sóval, borssal, zúzott fokhagymás olajjal bedörzsölöm. Mivel nincs grillünk, ezért serpenyőben készül úgy, hogy a pár perces érlelődés után a húsokat lecsepegtetem és a száraz, nem túl magas hőmérsékleten előhevített serpenyőbe teszem. Én teflont használok, így biztosan nem ragad le. Mivel vékony csíkokra vágom a csirkemellet, pár perc alatt elkészül. Arra kell vigyázni, hogy át legyenek sülve, de ne szárítsuk ki. Nincs roszabb, mint amikor az embert az étel folytja meg...

A tálalás majd úgy néz ki, hogy a tányérra formával kis rizshalmot készítek, arra teszem a csirkemell csíkokat, esetleg frissen aprított petrezselyemmel meg lehet hinten. A tzazikit kis tálkában teszem, a tányérra, így a leve nem folyik szét, és nem áztatja el az ételünket.

Jó étvágyat hozzá.

Szólj hozzá

recept