cukkínivel póréval pirított gomba
Erdők kertek java pirítva, főtt rizzsel, párolt kelbimbóval.
hozzávalók két személyre: | |
1 fej hagyma 4 gerezd fokhagyma 40 dkg gomba (ha van, legyen erdei) 15 dkg cukkíni 2*6 cm póré (ilyet még nem láttam mértékegységképp) két csésze rizs (ne baszd el azzal, hogy gömbölyü rizottó rízst használsz, mint én) 1/4 kg kelbimbó só, bors, őrölt csili, kakukkfű, bazsalikom zsiradék a sütéshez 5 dkg vaj a kelvirághoz |
A hagymát fél fülre vágom, hevített zsiradékon üvegesre pirítom. Rákarikázom vékonyan a cukkínit, ha elkezdett pirulni a póréhagyma felét szalmára vágva adom hozzá. Sózom, borsozom, kevés darált csilivel ízesítem. Kis idő elteltével hozzá adom a tönkjével együtt negyed cikkre vágott gombát. Ha odakapna, pár csepp vízzel felengedem. Kakukkfűvel, bazsalikommal ízesítem, négy gerezd zúzott fokhagymával gazdagítom és hagyom, hogy az ízek összeérjenek. Végül a maradék szalmára vágott pórét is rászórom, ilyenkor már leveszem a tűzről, és hagyom, hogy a maradék hőtől átpárolódjon.
Köretnek főtt rizst tálalok és párolt kelvirágot, amit bő lobogó, sós vízben puhára párolok, szűrés után sós borsos vajban átfuttatok.