2008. okt 27.

cukkínivel póréval pirított gomba

írta: ZefirAbdElNour
cukkínivel póréval pirított gomba


Erdők kertek java pirítva, főtt rizzsel, párolt kelbimbóval.

hozzávalók két személyre:

1 fej hagyma

4 gerezd fokhagyma

40 dkg gomba (ha van, legyen erdei)

15 dkg cukkíni

2*6 cm póré (ilyet még nem láttam mértékegységképp)

két csésze rizs (ne baszd el azzal, hogy gömbölyü rizottó rízst használsz, mint én)

1/4 kg kelbimbó

só, bors, őrölt csili, kakukkfű, bazsalikom

zsiradék a sütéshez

5 dkg vaj a kelvirághoz

A hagymát fél fülre vágom, hevített zsiradékon üvegesre pirítom. Rákarikázom vékonyan a cukkínit, ha elkezdett pirulni a póréhagyma felét szalmára vágva adom hozzá. Sózom, borsozom, kevés darált csilivel ízesítem. Kis idő elteltével hozzá adom a tönkjével együtt negyed cikkre vágott gombát. Ha odakapna, pár csepp vízzel felengedem. Kakukkfűvel, bazsalikommal ízesítem, négy gerezd zúzott fokhagymával gazdagítom és hagyom, hogy az ízek összeérjenek. Végül a maradék szalmára vágott pórét is rászórom, ilyenkor már leveszem a tűzről, és hagyom, hogy a maradék hőtől átpárolódjon.

Köretnek főtt rizst tálalok és párolt kelvirágot, amit bő lobogó, sós vízben puhára párolok, szűrés után sós borsos vajban átfuttatok.

Szólj hozzá

recept