palócgulyás
Végy fél kiló marha leveshúst. Vágd kockákra, és egy fej hagymával zsiradékon pirítsd meg. Szórj rá jó sok egész borsot és köményt. Szórd meg pirospaprikával, öntsd fel vízzel és hagy félig megfőni. Ekkor sózd meg és főzd tovább. Ha már a hús majdnem puha, add hozzá a répát, a gyökeret, a kockákra vágott krumplit és a zöldbabot, illetve tegyél még bele kaprot is. Amikor teljesen megfőtt a hús, adj hozzá még annyi sót, amennyit igényel, és tejföllel engedd fel. Én az elfőtt víz pótlására szánt vizel keverem el a tejfölt, és azt adom hozzá. Aztán már csak egy kis összerottyantás kell neki. Ez lesz a végeredmény. Én nagyon szeretem…
Mennyiségek:
Fél kiló marha leveshús
Két sárgarépa
Egy gyökér
Egy csokor kapor
Egy fej hagyma
Nagyjából fél kiló burgonya
Nagyjából fél kiló zöldbab, én most sárga hüvelyűt használtam
25-30 szem bors, hasonló mennyiségű köménymag
Egy nagy doboz tejföl
Olaj, vagy zsír.