2008. nov 30.

Sütés - főzés? Kacsa!

írta: ZefirAbdElNour
Sütés - főzés? Kacsa!

Nem a hír kacsa, hanem az alapanyag. Újabb dagadós jóféle zsírban gazdag étkek kerülnek a terítékre. Sajnálom, én az ilyen konyhához értek, ehhez szoktam, ezt szeretem.

Lássuk a recepteket.

Kacsa mája, zsírjában eltéve

Fél kiló májhoz fél kiló zsír kell. Olyan edénybe, tálba tegyük, amiben a májat jól ellepi a zsír, de fontos, hogy fedhető legyen! Nekem a nyeles gyorsforraló jön be.

Hidegen tesszük bele a zsírt is, májat is, felolvasztjuk a zsírt, kevés tejet öntünk rá, és fedő alatt pároljuk, amíg a tejet el nem fővi a levét. Ez néhány perc alatt meg is van, majd szépen elkezd sülni. Közepes lángon készítsük, nehogy a máj hirtelen nagyon megkeményedjen. Az inox edényben sem nagyon ragad le, de a biztonság kedvéért kicsit kevergessük, nehogy nagyon odaragadjon.

A májdarabokat fa nyárssal megszúrom, ha már nem ereszt véres levet, kiteszem abba az edénybe, amiben majd kihűtöm. Ízesítem sóval, borssal, pirospaprikával, ízlés szerint ételízesítőt is lehet tenni hozzá.

A zsírt kicsit erősebb fokozatra teszem, hagyom, hogy a nedvességtartalma elpárologjon, szépen kitisztul. Ízlés szerinti fokhagymát, sót, borsot és fűszerkeveréket adunk a májhoz, kevés vizet is, hogy a fűszerek aromáját jól ki lehessen forralni, és amíg újra tiszta nem lesz, főzöm.

Amikor elkészült, a már fűszerezett, sózott májakra öntöm, és kihűtöm.

Vigyázat! Túlzott fogyasztása függőséghez, közvetetten elhízáshoz, magas vérnyomáshoz és cukorbetegséghez vezethet! DE NAGYON FINOM!!!

Kacsa tepsiben, egyben sütve.


A nagyjából két kilós pecsenyekacsát megtisztítjuk, szárnya végét levágjuk, zsigereivel félretesszük, levesbe kiváló. A madarat megsózzuk, belsejét is bedörzsöljük sóval, egy csokor petrezselymet dugunk bele, ettől nagyon finom illatos lesz az egész. Fűszerekkel (bors, só, pirospaprika őrlemény, kakukkfű, rozmaring) bedörzsöljük, kevés olajjal meglocsoljuk, vagy zsírral bekenjük. Tepsibe helyezzük, akkora kell, amibe kényelmesen elfér. Mellé egy paradicsomot, egy paprikát, egy hagymát, és mégy-öt gerezd egész, de megtört fokhagymát teszünk. Előmelegített sütőben, 150-160 fokon nagyjából két, két és fél órán át sütjük.


Köretnek hagymás tört burgonyát vagy rizst kínálunk mellé. Jól illik hozzá a vörösboros karamellben főtt szilvából készült szósz is.

Túrós palacsinta

20 deka lisztből, egy tojással, három deci tejjel, két deci szódával, csipet sóval, fél deci olajjal, elkészítjük a palacsinta masszát. Egy órán át pihentetjük a tésztát szobahőmérsékleten, majd kisütjük. (12 darab)

Töltelék: Tehéntúrót tejföllel kikeverünk, citromhéjjal megszórjuk, mazsolával, vagy vörös áfonyával gazdagítjuk

Szólj hozzá