Sütőtök 2 - újratöltve
Sült sütőtök leves.
Hozzávalók:
Kb 1kg sült tök
1 fej fokhagyma
1 kis pohár tejföl
oliva olaj
kb 1l zöldségleves
só
bors
szerecsendió (reszeld te!)
Római kömény
A tököt vágd fel cikkekre, süsd meg, vagy használj maradék sült tököt. Ha frissen sütöd, tegyél mellé fokhagymát is. Én nem pucoltam meg és végig bent hagytam a sütőben, így a végén a fokhagymakrémet ki kelett nyomkodni.
Olivaolajon pirítsd le a hagymát, tedd hozzá a fokhagymát, szórd meg sóval borssal, reszelt szerecsendióval, római köménnyel, pirítsd össze. Tedd rá a tök húsát és pirítsd meg ezt is kissé.
Öntsd fel a zöldséglevessel, ha nincs, használhatsz leveskockából készültet is. Forrald fel, majd forrástó 20 pecig lassú tűzön rotyogtasd.
Vedd le a tűzről, turmixold össze. Kóstold meg és ha kell sót tegyél még hozzá. Már most adhatsz hozzá tejfölt, vagy tejszínt, de ezt a tálalásnál is beleteheted, akkor bízd rá mindenkire, hogy elkeverje. A kitálalt leves tetejét vékony sugárban meglocsolhatod olivaolajjal is.
Betétnek pirított tökmagot vagy napraforgómagot szórj rá.
Jó étvágyat!