Hétvégi kenyértörés - amit süttél edd is meg!
kenyeret szinte mindenki eszik. Legegyszerűbb módja a hozzájutásnak, ha beugrunk a közeli boltba. A leg macerásabb pedig az, ha magunk veselkedünk neki a sütésnek. Nos egy példa most itt:
50 dkg liszt (egyharmada lehet teljes kiőrlésű is), egy csomag szárított élesztő, egy tk cukor, 2,5 tk só, 3 dl víz, 2 ek olivaolaj. Ízlés szerint fokhagyma, pirított hagyma, szárított paradicsom, magok, vagy ami eszünkbe jut.
összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a nedvesekkel összedolgozzuk. (lágy tésztáűt kapunk, ha mindent jól csináltunk) 5 percig dagasztjuk, egy órát pihentetjük meleg helyen, ha duplájára kelt, kiborítjuk, külsejét meglisztezzük és a fedeles sütőedénybe borítjuk. Mi jénaiban sütöttük. Az üveget 190 fokos sütőben előmelegítettük, beleborítottuk a lisztezett tésztát. tetejét megvagdossuk, megkenjük vízzel.
190 fokos sütőben, az első fél órában lefedve, majd további 15-20 perc fedő nélkül. A kész kenyeret hagyjuk kihülni, és csak aztán vágjuk meg.
ja és köszönet Andyxnak az ötletekért!