2009. jan 10.

mai penzum

írta: ZefirAbdElNour
mai penzum

Kenyérlázban égünk. Úgy tűnik, hogy egyenlőre majd minden napra jut valami sütnivaló. Ma krumplis kenyeret sütöttünk, azaz pontosabban még sül, tehát nem élménybeszámoló ez, pusztán helyszíni tudósítás. Mondom a receptet.

Hozzávalók:
50 dkg lisztesre fővő burgonya

4 dkg friss élesztő
1 kg liszt
1/2 teáskanál őrölt koriander( vagy köménymag)
3 dl tej
2 dl víz

Elkészítés:
A meghámozott burgonyát sós vízben megfőzzük, kb. 20 perc. Leszűrjük. Még melegen burgonyanyomón áttörjük. A szétmorzsolt élesztőt 1 dl langyos vízben feloldjuk. A szitált ,szobahőmérsékletű lisztet keverőtálba tesszük, elkeverjük 2 teáskan. sóval,a korianderrel. A halom közepébe mélyedést csinálunk,beleöntjük az élesztőt,liszttel meghintjük, s letakarva ,meleg helyen 15 percig kelesztjük. A tejet a vízzel meglangyosítjuk, a burgonyával elkeverve a kovászhoz adjuk. Robotgép gyúróspiráljával megdagasztjuk,letakarjuk,és meleg helyen még 1-1 1/2 órát kelesztjük. Átgyúrjuk,lisztezett deszkán kerek cipót formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. További 10 percet pihentetjük. Megpermetezzük enyhén sós vízzel. Előmelegített sütőbe (225 fok) tesszük, a hőfokot visszavesszük 180 fokra.45 percig sütjük.

Nos félidőnél van a sütés, nagyon kíváncsi vagyok az eredményre...

Update, így néz ki a végeredmény:


Szólj hozzá

recept