mai penzum
Kenyérlázban égünk. Úgy tűnik, hogy egyenlőre majd minden napra jut valami sütnivaló. Ma krumplis kenyeret sütöttünk, azaz pontosabban még sül, tehát nem élménybeszámoló ez, pusztán helyszíni tudósítás. Mondom a receptet.
Hozzávalók:
50 dkg lisztesre fővő burgonya
só
4 dkg friss élesztő
1 kg liszt
1/2 teáskanál őrölt koriander( vagy köménymag)
3 dl tej
2 dl víz
Elkészítés:
A meghámozott burgonyát sós vízben megfőzzük, kb. 20 perc. Leszűrjük. Még melegen burgonyanyomón áttörjük. A szétmorzsolt élesztőt 1 dl langyos vízben feloldjuk. A szitált ,szobahőmérsékletű lisztet keverőtálba tesszük, elkeverjük 2 teáskan. sóval,a korianderrel. A halom közepébe mélyedést csinálunk,beleöntjük az élesztőt,liszttel meghintjük, s letakarva ,meleg helyen 15 percig kelesztjük. A tejet a vízzel meglangyosítjuk, a burgonyával elkeverve a kovászhoz adjuk. Robotgép gyúróspiráljával megdagasztjuk,letakarjuk,és meleg helyen még 1-1 1/2 órát kelesztjük. Átgyúrjuk,lisztezett deszkán kerek cipót formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. További 10 percet pihentetjük. Megpermetezzük enyhén sós vízzel. Előmelegített sütőbe (225 fok) tesszük, a hőfokot visszavesszük 180 fokra.45 percig sütjük.
Nos félidőnél van a sütés, nagyon kíváncsi vagyok az eredményre...
Update, így néz ki a végeredmény:
