Két-szaftos hús
Ez a két szaftos hús jol hangzik, de nem olyan bonyolult elkészíteni.
Hozzávalók:
40 dkg nem túl sovány hús
1 db kicsi sürített paradicsom
450 g tejföl (egy nagy doboz)
1 nagy fej hagyma
1 fej fokhagyma
1/2 kg gomba
esetleg egy üveg borsó, de jobb a friss!
1 kg brokkoli
só, bors, majoranna
rizs
A húst szeletekre vágtam, majd nagyobb darabokra. Egy keverőtálban összekevertem a paradicsompürével és 6-7 gerezd fokhagymával félretettem pácolni. Olajon egy fél hagymát lepirítottam, fűszereztem sóval, végül hozzáadtam a húst is. Nagyon kevés vizet adtam alá, hogy le ne kapja, majd lassú tűzön, fedő alatt elkezdtem párolni.
A brokkolit rózsáira szedtem, de a fazékba raktam a vastagabb tönkjét is. Negyedéig töltöttem a fazekat vízzel, hogy ne főjön, csak párolódjon.
Ezután a megtisztított gombát negyedbe vágtam. A hagyma másik felét vaj és oliva keverékén megfuttattam, ugyan csak 6-7 gerezd zúzott fokhagymát adtam hozzá, majd a gombát. Amikor már majdnem kész volt, hozzátettem a megmosott, lecsepegtetett borsót is. Ezt el is lehet hagyni, nekem volt majdnem egy egész üveg konzerv borsóm, amit el akartam használni. Amikor készre puhult, simára kevert tejföllel gazdagítottam. Hagytam, hogy rottyanjon még egyet és végül a finomra vágott petrezselyemmel is meghintettem. Ha a gomba túl sok levet engedne, akkor azt ne elpároljuk, mert úgy csak a roppanós gombákat főznénk péppé. Inkább szórjuk meg egy kis liszttel, pirítsuk le és eztán húzzuk be tejföllel.
A húst közben időnként kicsit megkevergetem. Mivel nagyon lassú tűzön készül, nem valószínű, hogy odakapna, de jobb ellenőrizni, mint hogy aztán baj legyen.
Amig elkészültem a gombával, meg is párolódott a fiatal brokkoli. Kivettem, leszűrtem és félreraktam. A vizét nem öntöttem ki, mert ebben akartam megfőzni a köretet.
Hosszú szemű, indiai rizst használtam. A brokkoli levét felengedtem vízzel, hogy a rizshez képest négy-ötszörös mennyiségű legyen. Felforraltam a vizet, adtam még hozzá egy erőleves kockát, (elfogyott a fagyasztott alaplé készletem, ha lett volna, azzal egészítem ki a lét), sóztam és a lobogó forró vízbe szórtam a rizst. Fedő nélkül, közepes lángon főztem, és amikor már nem volt kemény a közepe, leszűrtem. Le szoktam öblíteni, hogy a szemek ne nyíljanak szét.
Nagyjából ennyi idő kellett a húsnak is, hogy finom, omlósra süljön a fűszeres szaftban. Kevés liszttel megszórjuk és készre pirítjuk. Ezzel az esetleg túl hosszú szaftot és ízekkel teli zsiradékokat tudjuk behúzni.
Tálalásnál a tányér közepére teszem a rizst, mellé a húst és a gombát, de ügyelek rá, hogy a paradicsomos szaft ne keveredjen a tejfölössel, valamint szintén kissé elkülönítve a brokkolit is a tányérra teszem. Díszíteni durvára metélt petrezselyemmel lehet. Sajna fénykép nem készült róla...
Jó étvágyat!