2009. már 08.

ParázsPresszó - Thai-Magyar étterem

írta: ZefirAbdElNour
ParázsPresszó - Thai-Magyar étterem

Parázs Presszó

1067 Budapest Szobi utca 4. e-mail: parazspresszo@hotmail.com

Telefon: 06 (+361) 950-3770 www.parazspresszo.com

Tegnap este hármasban, névnapot ünnepelni mentünk a nevezett helyre. Nem ez az első Thai étterem, ahol jártam, de azt hiszem, ez a legjobb. Ne menjünk a dolog elejébe!

Asztalt foglaltattunk három főre. Furcsa, de szombaton este alig voltak páran, nem mondanám, hogy üres volt, de kellemesen tágas, szellős. Belépve a pincehelységbe, egyből megcsapja a hely szellemének illata a figyelmes látogató orrát. Igazi kozmopolita intézmény. Thai-Magyar étterem, Brazil és Francia dallamok, enyhén fűszerezve raszta érzéssel. Csontfehér téglaboltíves pince, a falak sötétnarancs színűek, rajtuk egy itt élő, már nem is tudom hol született festő munkái. És van a falon akt is! Persze, hogy beindult a fantáziám, de ezt majd a festős blogban.

Helyet foglalunk a kandalló mellett. Remek asztal! Az étlappal sincs nehéz dolgunk, mert minden egyszerű és világos. Előbb a Thai kínálat, az igazat megvallva a magyar ételekig el sem jutottunk. Eredeti név, és leírás, a személyzet kifejezetten segítőkész és figyelnek a szemkontaktusra!

Előételnek bundában sült tintahal karikák, rák és zöldségek édes csili mártással (mix tempura),/amikor a kép készült, már megcsócsáltuk, mert olyan gusztusos volt a tányér.../

citromos csípős rákleves (tom yum koong) és üvegtészta levest csípős csili szósszal, tojással és tenger gyümölcseivel (sukee talay) nevű ételeket rendeltünk. Tengeri herkentyűk terén, ahogy hallottuk, nem fukarkodnak, és ezt mi is meg tudjuk erősíteni! Ami a csípőset illeti: a csípős itt azt jelenti, hogy csípős. Az a fajta, ami keményen csapolja a fölösleges vizet a szervezetből. A harmadik kanálnál leves már olyan vízfolyást indított el sokat látott homlokomon, hogy öröm lehetett nézni… Nagyon jól estett végre egy igazán erős ételt enni. Ennek a csilinek az az érdekessége, hogy bár jól megdolgoztatja az emésztő rendszert, még sem lehet agresszívnek nevezni. Nem az a fajta, ami lemarja az ízlelőbimbókat.

A fogások között, és végig ettünk egy teljes menüt, volt időnk nézelődni is. Körbejártuk a nem kis alapterületű éttermet. Különböző stílusú asztalok, más más igényeket elégítenek ki. Van a hagyományos éttermes, asztal székekkel, van bőr ülőgarnitúrás szivarozzunk egyet sarok, mediterrán bár, kávézós rész, ami a leginkább megragadta a figyelmem, az a thai stílusú, alacsony asztal mellett nem is tudom mik. Szivacs ülő alkalmatosság, ami áll egy vékonyabb szivacsrétegből alattunk, erre ülhetünk törökülésben vagy félig elnyújtózva, amolyan görög módon, az ülő alkalmatosság támlájára támaszkodva.

Második körben kao pad koong, pad krapao muu, és satay került terítékre. Azaz bazsalikomos disznóság, pirított rizs zöldséggel rákkal, és csirkenyársak mogyoró szósszal -kértem hozzá még csili szószt is. Újfent nem csalatkoztunk. Békés, nyugalmas sziget ez a hely a belváros közepén. Nem sürgetnek, nem tolakodóak, olyan, mintha lelassulna minden arra a kis időre, amit itt tölt az ember. Nem néznek ki akkor sem, ha laptopodat előkapod és dolgod végzed, kihasználva a Wi-fi szolgáltatást. Isten bizony, ha újságíró lennék, simán el tudnám képzelni itt egy-egy csésze kávé, tea mellett a munkát.

Desszertnek könnyebb volt a választás, mert csak kétféle keleties lehetőség volt. Sült banán mézzel és sült ananász karamell mártásban

Na az valami csoda volt, vagy csak az efféle látványosságokhoz nem szokott szememnek volt új, de nagyon megnyerő befejezése volt ez az estének. Az itt töltött három óra meggyőzött arról, hogy akár egy kettesben töltött hangulatos estének, akár egy találkozónak is kiváló hátteret nyújt a Parázs Presszó, de egy italra vagy levesre is megéri beugrani ide.

Az ételek, a kiszolgálás minősége a hely hangulata nagyszerű, és az otthagyott pénz mennyisége is vállalható, sőt kifejezetten barátságos! Mindenkinek bátran ajánlom.

Szólj hozzá

budapest