2009. már 13.

Vörösboros áfonyamártásban főtt finom disznóságok

írta: ZefirAbdElNour
Vörösboros áfonyamártásban főtt finom disznóságok

Igazi vendégváró finomságnak ígérkezik a következő recept. Nem túl bonyolult, és nagyszerű a végeredmény! Lehetőség szerint bográcsban készítsük, erdei gombákkal és gyümölcsökkel, úgy még finomabb lesz. A következő recept a konyhai változatot mutatja be. Vadhúsnál, akár konyhában, akár szabad tűzön készítjük, bátrabban kell fűszerezni és sózni!

Hozzávalók:1kg sertéslapocka,10-15dkg sertészsír, 25dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 3-4 nagy gerezd fokhagyma,1db sárgarépa, 1dl vörösbor, áfonya jam, őrölt feketebors, kömény, rozmaring, babérlevél, borókabogyó, kakukkfű, kevés liszt, só

Köret:1kg burgonya, 1-2 tojás, liszt, prézli, só, olaj a sütéshez,

Elkészítés: Zsírban, finomra vágott hagymát dinsztelünk, hozzáadjuk a kis kockákra vágott répát, beletesszük a fűszereket (mozsárban előbb alaposan megtörjük- kivéve a babérlevelet, az egyben mehet bele) Lassú tűzön hagyjuk akár 10 percig is, hadd engedjék ki jól az ízüket.

A felkockázott húst ráöntjük, sózzuk, liszttel meghintjük, és az egészet lepirítjuk. Mielőtt leégne, felöntjük kevés vízzel. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a negyedbe vágott gombát. Megvárjuk, amíg a gomba kevés levet ereszt, majd visszasütjük zsírjára. Felengedjük a vörösborral és belekeverjük az áfonya dzsemet. Ízlés szerint adjuk hozzá, ezzel édesítjük a mártást. Ha nem találjuk elég édeskésnek, adhatunk hozzá mézet, de vigyázzunk, nehogy szirupot készítsünk, mert a végén majd sűrű szaftot kell kapjunk!

Alacsony fokozaton hagyjuk lefedve párolódni az ételt. Közben tegyük fel a krumplit főni –héjában. Ha megfőtt, megpucoljuk és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, krumplinyomóm átnyomjuk, elkeverjük a tojással, és annyi liszttel, hogy formálható legyen, de sem túl kemény, sem folyós ne legyen. Ha túl sok lisztet tettünk bele, a prézli nem tapad majd rá. Legyen olyan, mint a gombóc tésztája. Megformázzuk a kroketteket, prézliben megforgatjuk, hogy mindenhol jól befedje, majd pár perc állás után forró zsiradékban kisütjük. Ne csináljuk túl nagyra, mert az nem sülne át jól és a tányéron sem mutat szépen.

Tálaljuk úgy, hogy a tányérra helyezünk három, négy krokettet, mellé a ragu sűrűjéből, és mellé kevés szaftot. Tetejébe rozmaring ágat szúrhatunk és megszórhatjuk a tányér szélét finomra vágott petrezselyemzölddel is díszítésként. Én ezt csak akkor szeretem, ha nagyméretű a tányér.

Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá

recept