2009. nov 03.

Birs project 2009

írta: ZefirAbdElNour
Birs project   2009

Az úgy volt, hogy megint kaptunk egy nagy szatyor birsalmát (vagy körtét?). Megpucoltam, beleaprogattam fazékba, tettem bele kis vizet és puhára főztem, Aztán lemértem. 2.70 deka lett, nem kevés...

Hozzávalók

1kg birs (főzés után mérve)
70-80dkg cukor ízlés szerint
fűszerek szintén ízlés szerint:
fahéj, citromhéj, szegfűbors,
meg amit az ember nem átall beletenni.
A formákba dió, vagy mogyoró.

A megfőtt almáról leöntöttem a vizet, hagytam alaposan lecsepegni. A levet érdemes félretenni, nagyon fuinom, savanykás üdítő, behűtve isteni. A gyümölcsöt leturmixoltam és hozzáadtam a cukrot.

Ha a pépet meglocsoljuk kevés citromlével, világosabb színű lesz majd a sajt. Citrom nélkül sötét narancs színű lenne, tavaly olyat csináltam.

Közepes lángon fél órát kevergettem, majd amikor már nem bírta a kezem tovább, kiöntöttem a formákba. Őzgerincet béleltem ki folpackkal, hogy ne ragadjon bele, meg egy kis tortaformát is sikerült megtöltenem.

A formákat be lehet tenni 50 fokos sütőbe fél napra, hogy hamarabb szikkadjon ki, aztán ki lehet borítani és és ezt a felét is meg lehet szikkasztani. Ez el is maradhat, csak úgy lassabban szárad


Szólj hozzá