2008. már 20.

Hétfői ínyencség

írta: ZefirAbdElNour
Hétfői ínyencség

Akinek nincs ínyére az ízes népi étek, annak itt egy húsvét hétfőre való sonkás recept, az úriasabb fajtából. Be kell valljam, nem ettem még ilyet, ha jól emlékszem, de biztosan megkóstolnám, ha kínálnák.

Aszpikos húsvéti sonka-terrin (2006. 04. 12. Nők Lapja Cafe)

Hozzávalók: 1 kg füstölt tarja, 5 tojás, 1 piros kaliforniai paprika, 2,5 dl tejszínes torma, 5 dkg zselatin, olívaolaj, 2 cs. petrezselyem.

A füstölt tarját megfőzzük, és miután kihűlt, vékonyan felszeleteljük. A tojásokat szintén megfőzzük sós vízben, megpucoljuk, és hosszában félbevágjuk. 1 liter vízből vagy – ha nem túl zavaros – a sonka főzőlevéből és a zselatinporból aszpikot főzünk. A paprikát hosszú csíkokra vágjuk, és kevésolajban megfonnyasztjuk. A petrezselymet apróra vágjuk. Miután az előkészületekkel megvagyunk, őzgerincformában összeállítjuk a terrint. A forma alját kirakjuk tarjaszeletekkel. A tormát összekeverjük 1 dl aszpikkal, és elkenjük a tarján. Ezután újabb tarjaszeletek következnek, amire ráfektetjük a főtt tojásokat és a sültpaprika-szeleteket. Az egészet kiöntjük aszpikkal, pár percig dermesztjük, megszórjuk a petrezselyemmel, majd a maradék, aszpikba mártott sonkaszeletekkel az egészet befedjük. Fóliával letakarjuk, és minimum 4-5 órán át a hűtőben dermesztjük. Hidegen felszeletelve kínáljuk a locsolóknak. Ehhez már nem kell sem főtt tojást, sem tormát adnunk, mert minden falatba jut mindkettőből egyaránt.

Szólj hozzá

húsvét recept