névnapi menü ma...
Kétszer sült palacsinta és tatárbi(g)fsztek
Eszter nap van. egyedül ment a sportnapra csocsóbajnokságon győzni. Biztosan sajnálja, hogy nem vagyok vele, ezért szeretném meglepni valami finommal. A tatárbifsztekről tud, de a palacsintáról nem. Viszont valamivel fel akartam dobni egy kicsit as megszokott ízeket.
Tatárbifsztek
Egy kiló darált marhahús, egy fej reszelt hagyma, egy gerezd fokhagyma, pirospaprika, bors, ketcup, mustár és worchester szósz. Ezt alaposan eldolgozva, egy éjszakát pihentetem. Hogy minden összetevő aromája bent maradjon, de a a hús ne kezdjen oxidálódni, folpack hurkát csináltam belőple. Így került a hűtőbe. Ma jön bele a tojás és a só. Kicsit biztosan fogok még rajta fűszerezni, mondjuk egy gondolatnyi reszelt szerecsendióval. Mellé vajas pirítós. Semmi esetre sem margarinos!
Kétszer sült palacsinta
Két adag palacsintát csináltam, negyven deka liszt, hat deci tej, négy deci szóda, egy nagy csipet só, egy tojás, cukrot nem szoktam bele rakni, egy deci olaj. A masszát kikeverem, és legalább egy órát hagyom állni. Nem hűtőben, mert attól nagyon lehűl és legalább az elsőt elrontanám. Ez nagyjából huszonnégy darab palacsinta. Miután kisütöttem, és hagytam kicsit pihenni, megkenem kajszi lekvárrral, dióval dúsan meghintem. A feltekert palacsintákat közepes tepsibe rendezem. Két sor lesz belőle. A rétegek között megkenem lekvárral, meghintem dióval és jöhet az újabb réteg. Tetejét egy kis pohár tejfölből, nagyjából egy deci tejszínből, vanília és rum aromából cukorral kikevert öntettel vonom be, dióval megszórom. Kétszázhúsz fokos sütőben körülbelül fél óra alatt arany barnára megpirítom. A tepsit óvatosságból ki lehet kenni kevés zsiradékkal.
Sosem csináltam még, de remélem olyan finom lesz, mint amilyen lelkesen csinálom. A receptötlet koborlovag barátomtól származik. Hálaérte.