2008. okt 14.

birs? sőt seretlek!

írta: ZefirAbdElNour
birs? sőt seretlek!

Birs sajt

· Megmossuk, megtisztítjuk a birsalmát.

· A csumáját kivágjuk, valamint a hibás részeket.

· A héját nem kell lehámozni. Utána megmérjük a megtisztított mennyiséget.

· Bő vízben feltesszük főni.

· Egy másik lábosba előkészítjük a cukrot és a vizet a következők szerint:

· amennyi kg a megtisztított birsalma, annyiszor 80 dkg cukor kell.

· A lábosba minden kg cukorhoz 2 dl víz kell.

· Ezt jól felfőzzük, úgy, hogy a lábos szélén már kristályosodjon.

· Közben a megfőtt birsalmát szűrővel kihalásszuk, lecsepegtetjük és mixerrel simára mixeljük.

· A jól kifőtt cukorszirupba beletesszük és felforrástól számítva 17 percen át főzzük kavargatva. Ne tovább, mert a zselésedési hajlama romolni fog.

· Az elkészült pépet formákba öntjük.

Érdemes üveg, jénai illetve porcelánedényekbe, tányérokba, lehetőleg 1,5-2 cm vastagon. Az edényeket előtte vizes kézzel megnedvesítjük. Amikor kihűlt és megszilárdult, kiborítjuk és deszkára kiterített konyharuhán tovább száradni hagyjuk, időnként megfordítjuk (érdemes szobában szárítani, hogy hamarabb szikkadjon). Amikor már elég száraznak találjuk, fogyasztható. Ha később akarjuk fogyasztani (pl. karácsonykor), érdemes celofánba vagy folpackba csomagolni, hogy túl ne száradjon. Igen alkalmas desszert tálakra darabolni, vagy pl. püspökkenyérbe kis kockákban belesütni.

Birsalma kuktában

3 kg tisztított, kockára vágott birs

2 kg cukor

· A gyümölcsöt kuktába tesszük, aláöntünk 2 dl vizet

· a sípolás kezdetétől számítva még 10 percig főzzük.

· Kiszedjük a kuktából, a maradék levet kiöntjük, majd a gyümölcsöt átpasszírozzuk

· Lábasba rakjuk, és újra főzni kezdjük

· 5 percnyi főzés után beletesszük a cukrot, és még legalább 15 percig főzzük

Akkor jó, ha a lábas oldalától már elválik. Kibélelt formákba öntjük, ha megszilárdult, kiboríthatjuk, időnként megforgatva szárítjuk.

nem saját receptek, netről szedtem össze, én a másodikat készítettem el.

Szólj hozzá

recept