Vasárnapi Gasztrománc
Mivel az utóbbi időben amúgy is elkanyarodtam az eredeti célkitűzéstől, miszerint éttermeket és étel lelőhelyeket mutatok be a kedves olvasó segítségével, így aztán nem marad más, mint a tizedosztályú gasztropereputtyos receptgyűjteményem kibeszélése.
A mai napi adag megint nem diétáznivágyó érzékeny gyomrúaknak való. Ime:
Tejszínes gomba (négy személyre)
1,5 kg gomba 3-4 fej hagyma 3 nagy gerezed fokhagyma 10 dkg nyers húsos szalonna 1 csomag széles metélt 1 kis doboz tejföl 1,5 dl tejszín | 1 ek. mustár 1 ek liszt étolaj rozmaring bors só |
Kezdjük azzal, hogy feltesszük a tésztavizet, a tésztát szokásos módon kifőzzük. Amíg a tészta vize felforr, nyugodtan nekiláthatunk a gombának.
A hagymát apróra vágjuk, felhevített olajban lepirítjuk. Hozzáadjuk a szintén apróra vágott szalonnát. Ha kiolvadt a zsírja, rátesszük a szeletekre vágott gombát, sózzuk, és megszórjuk rozmaringgal, borssal. Amikor a gomba kiengedte a levét, rászórjuk a lisztet és gyorsan elkeverjük. Ez hamar besűrűsödik, ekkor még kicsit keverjük tovább, de vigyázzunk nehogy leégjen. Beleöntjük a tejfölt, a tejszínt, hozzáadjuk a mustárt és jól elkeverjük, hogy homogén legyen a szósz. A gombákat ne nagyon törjük össze!
A leszűrt, lecsepegtetett tésztából adagnyi halmokat tegyünk a tányérra, merjük rá a szószt, gombával gazdagon! Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel hintjük meg.
Desszertnek mézkaramellben sült banán
Serpenyőben olajat és mézet hevítünk, beletesszük a keresztben is, hosszában is felezett, citromlével meglocsolt banánokat, és mindkét oldalukat átsütjük. Se szirup, se mártás nem kell már rá, csak kitesszük a tányérokra és forrón fogyasztjuk. Három pillanat alatt kész és nagyon finom.
Jó étvágyat!