2009. jan 04.

Vasárnapi Gasztrománc

írta: ZefirAbdElNour
Vasárnapi Gasztrománc

Mivel az utóbbi időben amúgy is elkanyarodtam az eredeti célkitűzéstől, miszerint éttermeket és étel lelőhelyeket mutatok be a kedves olvasó segítségével, így aztán nem marad más, mint a tizedosztályú gasztropereputtyos receptgyűjteményem kibeszélése.

A mai napi adag megint nem diétáznivágyó érzékeny gyomrúaknak való. Ime:

Tejszínes gomba (négy személyre)

1,5 kg gomba

3-4 fej hagyma

3 nagy gerezed fokhagyma

10 dkg nyers húsos szalonna

1 csomag széles metélt

1 kis doboz tejföl

1,5 dl tejszín

1 ek. mustár

1 ek liszt

étolaj

rozmaring

bors


Kezdjük azzal, hogy feltesszük a tésztavizet, a tésztát szokásos módon kifőzzük. Amíg a tészta vize felforr, nyugodtan nekiláthatunk a gombának.

A hagymát apróra vágjuk, felhevített olajban lepirítjuk. Hozzáadjuk a szintén apróra vágott szalonnát. Ha kiolvadt a zsírja, rátesszük a szeletekre vágott gombát, sózzuk, és megszórjuk rozmaringgal, borssal. Amikor a gomba kiengedte a levét, rászórjuk a lisztet és gyorsan elkeverjük. Ez hamar besűrűsödik, ekkor még kicsit keverjük tovább, de vigyázzunk nehogy leégjen. Beleöntjük a tejfölt, a tejszínt, hozzáadjuk a mustárt és jól elkeverjük, hogy homogén legyen a szósz. A gombákat ne nagyon törjük össze!

A leszűrt, lecsepegtetett tésztából adagnyi halmokat tegyünk a tányérra, merjük rá a szószt, gombával gazdagon! Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel hintjük meg.

Desszertnek mézkaramellben sült banán

Serpenyőben olajat és mézet hevítünk, beletesszük a keresztben is, hosszában is felezett, citromlével meglocsolt banánokat, és mindkét oldalukat átsütjük. Se szirup, se mártás nem kell már rá, csak kitesszük a tányérokra és forrón fogyasztjuk. Három pillanat alatt kész és nagyon finom.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

recept