2009. jan 09.

A lusta kenyér - ráérősöknek

írta: ZefirAbdElNour
A lusta kenyér - ráérősöknek

A dagasztás nélküli kenyér

Reneszánszát éli a házi kenyér. Ki géppel, ki pedig saját kezével készíti a mai napig legfontosabb mellékszereplőt, a kenyeret. Hogy miért támadt fel az igény saját kenyerünk iránt, azt nem tudnám megmondani, az biztos, hogy bár kicsit macerás, és egyszer elfogy a lendület, az újdonság varázsa is, de ott marad az öröm, hogy saját kezemmel gyúrtam, dolgoztam vele. Íze és állaga is más, mintha gyerekkorom kenyerét érezném újra. Fura, mintha az öreganyám mondaná, pedig az én gyerekkorom azért nem volt olyan nagyon messze, mint azt a mai kenyerek sugallnák… A lényeg, hogy én azért szeretem, mert így legalább tudom mit eszem, tudom mi van benne, és hogyan készült. Talán még olcsóbb is kicsivel, mint a bolti kenyerek. Ez akkor friss, amikor én azt akarom. Vendégváró falatoknak is kiváló, amikor még érezni a kenyér melegét… egyszóval mióta kipróbáltuk, mindenkit csak buzdíthatok a saját kenyér sütésére! Ha nem is mindennap, legalább hétvégére. És ami még csodálatosabb, hogy ez a dagasztás nélküli változat aztán tényleg nagyon kímélő módon készül el! Pár perc alatt összedobható, aztán csak pihennie kell fél napot, akkor még pici odafigyelést igényel, és mehet a sütőbe. Zseniális találmány!

És akkor lássuk az adminisztratív részét. A hozzávalók:

egy 2,4 dl űrtartalmú csésze
3 csésze finomliszt (a harmada lehet teljes kiőrlésű liszt)
1 1/4 tk só
1/8 kocka friss vagy 1/4 tk porélesztő
szűk 1,5 csésze víz (nyáron hideg, télen langyos)

És az elkészítés:

Egy 3-3,5 literes tálban kézzel összekutyuljuk a lisztet, a sót, az élesztőt és a vizet. Nem kell dagasztani, csak éppen hogy elegyíteni.
2. Lefedjük a tálat és szobahőmérsékleten 12-18 órán át hagyjuk állni. (Sűrű, ragadós, kovászhoz hasonló massza lesz belőle, amikor elővesszük.)
3. Erősen lisztezett felületre borítjuk és a tetejére is szórunk lisztet, hogy ne ragadjon a kezünkhöz (a nagyobb szemcseméret miatt jobb a rétesliszt) és a négy szélét egymásra hajtjuk. (Érdemes megnézni a videót).
4. Ha sikerül, a massza tetejét belisztezzük, és egy szintén alaposan lisztezett konyharuhára borítjuk (így a hajtott fele kerül alulra), a tetejét ismét belisztezzük és betakarva hagyjuk két órán át pihenni.
5. A sütőt a legmagasabb hőfokra állítjuk és felhevítünk benne egy kisebb fajta öntöttvas lábast vagy jénai edényt. A konyharuháról belefordítjuk a tésztát, úgy, hogy a hajtott rész kerüljön felülre és a kenyeret 30 percig lefedve, aztán 30 percig fedetlenül sütjük, végig maximális hőfokon.

És íme a videó hozzá, amit érdemes megnézni:

ilyen lett a saját...

Szólj hozzá

recept