Ötletbörze a konyhában
Az étkezések örömfaktora, ha van ilyen, sokkal magasabb lehet, egy nem megszokott tálalással. Néha pár mozdulattal elkészíthetünk ügyes, trükkös, látványos kiegészítőket.
Néhány tipp: „Tányérok”
Otthon valószínűleg nem megszokott a cipóban tálalt leves. Ugyan nem túl nagy mutatvány elkészíteni a különleges tányért, mégis kevesen fognak hozzá, pedig megéri. Leírni hosszabb, mint megcsinálni!
A cipó tetejét levágjuk. Ügyeljünk rá, hogy sem túl magasan nem érdemes, mert úgy nagyon keskeny lesz a belső űr, sem túl alacsonyan, mert úgy lapos lesz a „tányér”. Érdemes késsel körbevágni a puha fehér belet, majd kézzel alányúlni, és kiszedni, lehetőleg egyben. Ha sikerül, akkor egy hengert kapunk. Korongokat vágunk belőle, általában van olyan magas a henger, hogy háromfelé lehet osztani. A cipóban keletkezett űrt bedörzsöljük vékonyan olajjal, ez lehet oliva és napraforgó is, olyat válasszunk, ami az ételünkhöz jobban illik majd. Előmelegített sütőbe tesszük a kalapokkal együtt, melyeknek a tetejét meg lehet szórni reszelt sajttal, az ételben is használt fűszerekkel, vagy ami eszünkbe jut. Ne égessük meg, de hagyjuk kellő ideig pirulni, hogy biztosan levesálló legyen. A korongokat akár olajban, akár fűszeres, fokhagymás vajban megpirítjuk, ezt szolgáljuk fel a leves mellé. Biztos siker!
Másik ügyes kis trükk, a sajt tálka. Előmelegített serpenyőbe egyenletesen (nagylukú reszelőn) reszelt sajtot szórunk, nem túl vastagon, inkább maradjon lukacsos. Addig kell sütni, közepes lángon, míg az alja már piros, a teteje pedig egyenletesen fortyog. Jól át kell sütni! Lapáttal alányúlva lehet kiszedni, majd egy megfelelő tálka külsejére borítani. Dolgozzunk gyorsan vele, mert hamar megszilárdul! Nem túl nedves salátákhoz, vagy ha nagyobb tányér készítettünk, egytálételekhez használható. Istenien néz ki, és csak egy kis önbizalom kell hozzá!
Süteménykosár egyszerűen. Ez a desszertünket dobhatja fel. Az alapja, egy muffinsütőben elkészített kis batyu. A teflon muffinsütő mélyedéseit kibéleljük friss réteslapokkal. Óvatosan nyomkodjuk bele a lyukakba, de vigyázva, hogy ne nagyon szaggassuk meg a tésztát. Akár már most bele tehetünk különféle töltelékeket, ha azokat is sütni kell, de akár ki is süthetjük üresen, ilyenkor a jól bevált bab nehezéket használjuk a mélyedések alakjának megtartásához. A kész kosárkákat elválasztjuk egymástól, mindnek kis peremet hagyva. Megtölthetjük édes és sós krémekkel, habokkal, gyümölcsökkel, akár többféle réteget kialakítva benne. Bár a töltelék nem látszik benne, mint egy pohárban, de szokatlan megjelenésével biztosan elismerést arathatunk. Határt csak a fantáziánk szabhat.
Végezetül egy dísz, húsevőknek. Jó minőségű érlelt, nyers hasaalja szalonnából, ez lehet pancetta vagy kolozsvári szalonna (ne gyorspácolású), vékony csíkokat tepsibe teszünk, mindenféle zsiradék nélkül, majd alaposan kisütjük sütőben. Ha minden jól ment és az Úr is úgy akarta, csipsz szerű anyagot kapunk. Kicsit hűtjük, hogy kézbe vehessük, megtördeljük, és a legkülönfélébb ételeink tetejét szórhatjuk meg vele. Igazi meglepetés lesz majd ráharapni a roppanós szalonnapörcökre.