A csodálatos palacsinta
Bámulatosan változatos ételeket lehet készíteni palacsintából, és akkor még csak a hagyományos tésztát vettük elő. Igazából ez egy tipikusan fantáziafüggő terület. Már a masszába is tehetünk különféle dolgokat, a végeredményhez mérten. Reszelt almát, zöldségeket, sajtot, vagy bármit, ami a keznünk ügyébe akad. Sőt! Én azt mondom, hogy ez egy remek iskola lehet a konyhában kezdőknek. Amikor begyakoroltuk az alapreceptet, nekiláthatunk a variálásnak, és szinte biztos vagyok, hogy az eredmény ha nem is lessz kifogástalan, de szárnypróbálgatásnak fantasztikus.
Az alaprecept 12 darabhoz: 20 deka finomliszt (eredetileg vegyesen finom és rétes, de én ilyen apróságokkal nem nagyon törődöm) 3dl tej, 2dl szóda, csipetnyi szóda, fél deci olaj. A masszát összekeverjük és lehetőleg egy órát hagyjuk állni. Többet nem érdemes, mert a liszt nagyon megszívja magát, legalább is én ezt tapasztaltam.
A kész korongok aztán újra végtelen lehetőséget kínálnak. ezerféle masszával lehet tölteni, salátákkal, húsokkal, mártásokkal, egyszóval bármivel. Tálalhatjuk melegen és hidegen. Felgöngyölhetjük, hajthatjuk háromszögbe, köthetjük batyuba, szeletelhetjük a tekercseket, rétegesen letehetjük jénaiba és a töltelékhez illő öntettel újra süthetjük, egyszóval bármit tehetünk vele. Ezért is szeretem olyan nagyon.
Villásreggeli palacsintapárnával
Készítsük elő a hozzávalókat, úgy nem fullad eszeveszett kapkodásba a művelet. Egyszerű alapmasszára lessz szükségünk. Palacsintánként egy mokkáskanálnyi zsírra, cca. 5dkg reszelt sajtra, fűszerekre ízlés szerint, egy tojásra.
A teflon serpenyőbe mokkáskanálnyi (lehetőleg pecsenye) zsírt olvasztunk, a reszelt sajtból szórunk rá, erre öntjök a palacsinta masszát. Nem kell megijedni, rongyos lessz, és az sem baj, ha lukacsos marad. A még folyós masszát fűszerezzük, borssal, pirospaprikával (meg ami még jól esik), a maradék reszelt sajttal szórjuk meg és ráütünk egy tojást. Hagyjuk kissé megsülni a tojást, majd a palacsintát hajtsuk félbe. Ha nem túl púpos, akár mégegyszer megfelezhetjük. Akár hogy is hajtogattuk, mindkét oldalát süssük át. Az sem baj, ha közben a tojás vagy a sajt kifolyik, marad bent is elég.
Azt hiszem, egy - két ilyen kis párna bőséges reggeli indító lehet.
Kétszer sült palacsinta
Két adag palacsintát csináltam, negyven deka liszt, hat deci tej, négy deci szóda, egy nagy csipet só, egy tojás, cukrot nem szoktam bele rakni, egy deci olaj. A masszát kikeverem, és legalább egy órát hagyom állni. Nem hűtőben, mert attól nagyon lehűl és legalább az elsőt elrontanám. Ez nagyjából huszonnégy darab palacsinta. Miután kisütöttem, és hagytam kicsit pihenni, megkenem kajszi lekvárrral, dióval dúsan meghintem. A feltekert palacsintákat közepes tepsibe rendezem. Két sor lesz belőle. A rétegek között megkenem lekvárral, meghintem dióval és jöhet az újabb réteg. Tetejét egy kis pohár tejfölből, nagyjából egy deci tejszínből, vanília és rum aromából cukorral kikevert öntettel vonom be, dióval megszórom. Kétszázhúsz fokos sütőben körülbelül fél óra alatt arany barnára megpirítom. A tepsit óvatosságból ki lehet kenni kevés zsiradékkal. Többszörösen kipróbált, velált recept... és nagyon finom!