Gyros, a nagyszerű mégis egyszerű étel
Városainkban szinte mindenhol belebotolhatunk a görögös, törökös gyrosokba, dönner kebabokba, vagy a közhelkeleti falafelekbe. Akár a nagyobb üzlethálózatokban készrepácolva meg is vehetjük, hogy otthon, saját magunk készítsük el. Én ugyan sosem vetemednék bolti pácolt cuccokhoz, de akinek van hozzá gusztusa...
Keleti fűszerboltokban, de akár Kotányi zacskósban is lehet kapni gyros fűszert. Akkor meg már érdemesebb egy kicsit vesződni vele, hogy a sajátunkat készítsük el.
Pontos mennyiségek nélkül: marha combot, vagy nem túl zsíros lapockát, de kímélő verzióban akár pulykamellet is vehetünk hozzá. Nagyjából négy cm széles, két cm magas hosszú darabokat vágjunk, majd ezekből nagyon vékony szeleteket átlósan. Ez ugyan bíbelődős, de megéri, mert minnél vékonyabbra tudjuk vágni, annál inkább emlékeztet majd a gyros-sütőn készülthöz. A felszeletelt húsokat nagyobb tálba tesszük, öntünk rá kevés olajat (lehet olivát is, napraforgót is), mennyiségtől függően egy citrom levét (80 dkg-hoz szoktam egy egészet), és a fűszert, illetve sót, ha a fűszerkeverék nem volt sós. legalább egy órát állni hagyjuk!
Forró serpenyőben a husokat kis adagokban megsütjük, nem baj, ha kicsit megkapja, attól lesz olyan, mintha rúdon sült volna. Fontos, hogy ne tegyünk a serpenyőbe túl sokat, mert ha levet enged, akkor nem sül, csak párolódik. Mivel vékonyra szeltük a húst, nagyon hamar, pár perc alatt elkészül egy egy adag.
készítsünk hozzá joghurt és csípős mártást. Egy nagy joghurtot szoktam 1-3 arányban szétválasztani. A nagyobbik adagot kevés vízzel higítom, picit sózom, ez a világos öntet. Az egy negyed adagot erőspistával keverem el. Ízlés szerinti mennyiséget teszek bele, só nem kell, mert a paprikakrém eleve sós.
A zöldségek. Megint csak ízlés szerint, de úgy gondolom, hogy a paradicsom és az uborka épp úgy elengedhetetlen, mint a vékonyan félfülre vágott hagyma.
Tálalhatjuk pitába töltve, vagy tányéron is. A pitát mikróban felmelegítjük, mikor felfúvódott kivesszük, valahol levágunk belőle egy cikket, és az így képződött zsebbe rétegesen, felváltva a rétegek közt az öntetekkel meglocsolva összeállítjuk a gyrost.
Tányéron tálalva jól illik hozzá a joghurtos tészta. A kifőtt, lecsepegtetett tésztát meglocsoljuk kevés olajjal, összekeverjük, így nem ragad össze míg kihül, ekkor joghurttal elkeverjük és hidegen kínáljuk.
Ugye milyen egyszerű? Jó étvágyat hozzá!